L'ENGINYERIA A TERRASSA

Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial de Terrassa

Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial de Terrassa (Tinta xinesa i sèpia - Luisa Guerrero)

 

El 4 de setembre de 1850 va ser publicat el Reial Decret de la Reina Isabel II, a proposta del Ministre de Foment, Manuel de Seijas Lozano, pel qual es regulaven els estudis tècnics per a donar una resposta adequada a les necessitats de nous professionals que requeria la Revolució Industrial.

El 1851 s'inaugurava solemnement l'Escola d'Enginyers Industrials de Barcelona, que incorporava la major part dels ensenyaments que havia organitzat fins a aquells moments la Junta de Comerç i s'establia a l'exconvent de Sant Sebastià, pròxim a la Lotja.

El desenvolupament econòmic de les darreres dècades del segle XIX va posar de manifest la necessitat de renovar i enfortir la formació dels tècnics.

L'any 1901 el govern espanyol promulgà una llei de reforma de la instrucció pública en la qual, a més de la reobertura de l'Escola d'Enginyeria Industrial de Madrid (tancada des de 1867), creava escoles industrials a diverses ciutats espanyoles, entre elles 2 a Catalunya: Vilanova i la Geltrú, on es consolidava l'escola professional creada el 1886, i Terrassa, on sorgia un centre que habia d'esdevenir aviat el referent tècnic de la indústria del Vallès. No es va crear cap escola a Barcelona, perquè les entitats que la promovien pensaven en un centre molt més ambiciós del que preveia la llei de 1901.

L'Escola Superior d'Indústries de Terrassa va ser el primer centre tèxtil que s'establí a Espanya l'any 1902. El 1904 començaren les classes al nou i bell edifici modernista projectat per l'arquitecte Jeroni Martorell i Tarrats. L'Escola de Terrassa imparteix des de 1904 els ensenyaments per al peritatge mecànic, químic, elèctric i tèxtil; el 1957, ja creada el 1948 l'Escola Especial d'Enginyers Tèxtils, va passar a ser Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials, especialitat Tèxtil; i el 1977 es va crear l'Escola Universitària d'Òptica. D'altra banda, de l'any 1971 al 1974 també va acollir l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers de Telecomunicacions.